آیا سیمان خراب میشود؟
در هنگام خرید سیمان باید به عمر مفید سیمان توجه داشت و متناسب با مقدار مورد نیاز انبار کرد. بطور کلی برای جلوگیری از خراب شدن سیمان پاکتی (چه در انبار مصالحفروشی و چه در محل کارگاه) بهتر است در زمان خرید هرچه زودتر مورد استفاده قرار گیرد و تا آنجا که ممکن است از انبار کردن سیمان در طولانیمدت جلوگیری شود. برای افزایش عمر مفید سیمان پاکتی، انبار کردن هم به گونهای باشد که سیمان های قدیمیتر را زودتر مصرف کرد. در ادامه با عمر مفید سیمان از نظر آیین نامه مقررات ملی ساختمان و روش های کارگاهی شناخت سیمان سالم آشنا میشویم.
سیمان چگونه فاسد میشود؟
عامل فاسد شدن سیمان تماس با هوا، یعنی رطوبت و دیاکسید کربن میباشد. به همین خاطر محیط های مرطوب میتواند سرعت فاسد شدن سیمان را بیشتر کند علاوه بر این افزایش دما، باد و آفتاب نیز شرایط را جهت فساد سیمان سرعت میبخشند. سیمانهایی که دارای ساختاری ریزتر بوده و سرعت گیرش بیشتری دارند دچار فساد سریع تری نسبت به سایر سیمان ها میشوند.
سیمانها با دیاکسید کرین هوا در محیط مرطوب واکنش داده و در اصطلاح کربناته میشوند. کربناته شدن سیمان را در اصطلاح فساد سیمان مینامند سیمان فاسد شده چه در بتن و چه در ملات استفاده گردد، زمان گیرش را طولانیتر کرده و مقاومت اولیه و گرمازایی را کاهش میدهد. درنتیجه بتن یا ملات به خواص و مقاومت مطلوب و موردنظر نخواهد رسید.
طول عمر سیمان پاکتی و نحوه نگهداری
طبق مبحث نهم مقررات ملی ساختمان در صورت نگهداری و انبار سیمان پاکتی، در آب و هوای مرطوب تا 1.5 ماه و در آب و هوای خشک تا 3 ماه باید مصرف شود. البته این به معنای غیرقابل استفاده بودن سیمان بعد از این مدت نیست بلکه سیمان نیاز به آزمایش مجدد دارد. بهطورکلی، ذخیرهسازی طولانیمدت باعث شروع فرآیند هیدراتاسیون به دلیل رطوبت هوا میشود که میتواند باعث به وجود آمدن کلوخه های سفت در داخل کیسه سیمان شود علاوه بر آن نگهداری طولانی مدت باعث کاهش کیفیت و مقاومت سیمان خواهد شد. به همین دلیل، مهم است که سیمان به شکل اصولی ذخیره شود و از تماس آن با رطوبت جلوگیری کرد.
بیشتر بخوانید: | انبار و نگهداری اصولی سیمان پاکتی |
اگر برای مدت طولانی سیمان در انبار نگهداری کرده اید و نگران کیفیت آن هستید میتوانید با روشهای کارگاهی شناخت سیمان سالم و با کیفیت از سالم بودن آن مطمئن شوید.
سیمان فاسد
از آثار ظاهری فاسدشدن سیمان آن است که سیمان بر اثر کربناته شدن چسبناک شده و به دانههای اطراف خود میچسبد وبه تدریج کلوخههایی در سیمان به وجود میآید. این کلوخهها در طول زمان سختتر میگردند بنابراین وجود کلوخههایی که بهراحتی در اثر غلتاندن با جابجا کردن توده سیمان باز نشود نشانهای برای تشخیص فاسدشدن سیمان است.
باید در نظر داشت کیسههای سیمانی که در زیر فشار قرار گرفتند نیز ممکن است دارای کلوخه باشند. اين کلوخهها معمولاً بر اثر کمی فشار از بين میرود و نمیتوان آن را فاسد در نظر گرفت در مواقعی که مصرف سیمان در محل موردنظر دارای اهمیت ویژهای است، برای تعیین میزان فاسد بودن سیمان میبایست سیمان را به آزمایشگاه ارجاع داده و با بررسی زمانگیرش، افت ناشی از سرخ شدن و همچنین تعیین مقاومت فشاری، میتوان نتایج دقیقتری به دست آورد.
( افت ناشی از سرخ شدن آزمایشی برای نشان دادن فساد سیمان است که در آن نمونه ای از سیمان را وزن کرده و تا دمای 1000 درجه حرارت میدهند. پس از گداخته شدن سیمان مجدد سیمان را وزن میکنند تا افت وزنی را بر حسب درصد به دست آورده و آن را افت سرخ شدن یا افت حرارتی مینامند. همانطور که قبلا گقته شد جذب رطوبت و دیاکسیدکربن باعث فساد سیمان می شوند که در دمای 1000 درجه از سیمان خارج میشوند. هرچه میزان رطوبت و co2 جذب شده و در حقیقت فساد سیمان بیشتر باشد , افت سرخ شدن بیشتر خواهد بود که حداکثر مقدار قابل قبول آن 3% است.)
فروشگاه آنلاین بورس سیمان عرضه کننده سیمان کارخانجات استان اصفهان به صورت عمده و ارسال به سراسر کشور جهت خرید و اطلاع از قیمت سیمان اردستان | سیمان سپاهان | سیمان اصفهان | سیمان نایین با ما تماس بگیرید. |
نحوه تشخیص سریع کیفیت سیمان در کارگاه ساختمانی
- رنگ سیمان : باید خاکستری یا طوسی با سایههای سبز تیره باشد.
- حالت ظاهری : باید نرم باشد؛ طوری که وقتی مشتی از آن را برداشته و بین دو انگشتمان فشار میدهیم حس نرمی داشته باشد.
- دما : وقتی دستمان را داخل کیسهای از سیمان میبریم باید کاملاً خنک باشد. (حتی در تابستان)
- چگالی : باید به حدی چگال باشد که وقتی مشتی از آن را داخل حجمی از آب میریزیم. ابتدا برای دقایقی روی آب شناور باشد و سپس تهنشین شود.
- چسبندگی : باید مقداری از آن را روی شیشهای با آب مخلوط کرده پس از گیرش اولیه (حالت خمیری) به مدت ۲۴ ساعت آن را داخل آب قرار دهیم. پس از خروج از آب نباید ترکی در آن دیده شود.
- بوی خمیر سیمان : خمیر نازکی از سیمان باید بین انگشتان چسبناک باشد و بوی خاک ندهد. اگر سیمان حاوی خاک رس و سیلت بیش از حد کوبیده شده باشد، خمیر سیمان با آب بوی خاک می دهد.
- عدم وجود کلوخه در سیمان